Hrad Kašperk: romantika a historie na jednom místě

Tajemný hrad tyčící se nad malebným šumavským městečkem. Tak by se dal krátce charakterizovat hrad Kašperk, jenž byste při návštěvě Kašperských Hor (odkaz na článek Kašperské Hory: malebné městečko na dosah Šumavy) rozhodně neměli vynechat.

Historie hradu

Hrad Kašperk byl vybudován v roce 1356 na rozkaz krále Karla IV. na kopci Ždánov nad městečkem Kašperské Hory. Hrad byl postaven zejména za účelem střežení hranice s Bavorskem, dále k ochraně významného naleziště zlata v okolí řeky Otavy a také k dohledu nad důležitou obchodní trasou.

Jádro hradu bylo tvořeno palácem obdélníkového tvaru a obytnými věžemi, které na něj byly napojeny. Hradní nádvoří sloužilo především jako hospodářské zázemí. Vše bylo samozřejmě obehnáno hradbami. Později však hrad přešel různými dílčími přestavbami.

Něco navíc

Kromě prohlídkových okruhů, během kterých se seznámíte se životem na hradě nebo jeho stavbou, se můžete s dětmi vydat i na interaktivní prohlídku. Při ní se vaše dítě stane stavitelem hradu, či dokonce princem nebo princeznou. V letní sezóně se na hradě konají také noční prohlídky, poznejte tedy hrad v nezvyklou denní dobu, která ještě umocní váš zážitek.

Nezapomenutelným zážitkem je jistě zhlédnutí divadelního představení v autentických kulisách prodchnutých dlouhou historií. Nenechte si proto při vašem pobytu v Kašperských Horách užít tuto jedinečnou příležitost a vychutnejte si netradiční kulturní zážitek.

Ani v zimě však nepřijdete zkrátka. Na hradě probíhají i zimní prohlídky, proto se nechte okouzlit středověkým sídlem v romantickém, zasněženém hávu.

Jak se na hrad dostanete

Parkoviště je vzdáleno 1,2 kilometru od hradu, k hradu vede nenáročná stezka. Nejlépe však uděláte, jestliže se k hradu vydáte pěšky z Kašperských Hor. Vybrat si můžete z několika tras v délce 3-4,5 kilometrů, zelená a modrá vás zavedou na hrad přímo, červená vede kolem zříceniny Pustý Hrádek.